Do widzenia awokado, witajcie wodorosty! Trendy żywieniowe na 2016 rok

adept

Jest pasjonatką mody i szeroko pojętej kultury. Studiuje filologię polską i kształci swój warsztat pisarski. W wolnych chwilach biega po centrach handlowych lub siedzi w pierwszym rzędzie w teatrze. Wieczna romantyczka, która wieczory kocha spędzać z lampką wina i dobrą książką. Na co dzień jest mega pozytywnie nakręconą osobą, która lubi poznawać świat, szokować i zachwycać. Zawsze nosi przy sobie rewolwer zdobiący jej żebra, maksymę dzięki której poznaje siebie, a w najbliższym czasie ma w planach nową dziarę - odbicie swoich ust na szyi. W przyszłości albo przeczytacie jej książkę albo będziecie uważać ją za nową Annę Wintour.

 3 min. czytania
 0
 25
 22 stycznia 2016
pixabay.com
Jednym zdaniem: Co nowego zawita w kuchni w 2016 roku?

Trendy, trendy – wszędzie trendy! Co nowego w 2016 roku proponują kucharze, blogerzy i przewodniki kulinarne? Jakie produkty i dania są najbardziej na czasie?

Poke

Na początku nie ogarnęłam, co to właściwie jest. Mnie jako beztalenciu kulinarnemu kojarzy się to z Pokemonami. Okazuje się, że to po prostu sałatka, robiona przede wszystkich z surowej ryby (najczęściej jest to tuńczyk bądź łosoś). Do tego sos sojowy, cebula i olej. Oczywiście smakami można się bawić. Mile widziane w połączeniu z tuńczykiem są algi, zioła czy brązowy ryż. Czyżby sushi miało konkurencję?

Okonomiyaki

Jest to japońska wersja wytrawnego naleśnika, smażonego lub grillowanego na rozgrzanej płycie teppanyaki. Co ciekawe, w skład naleśnika wchodzi wszystko, co tylko zechcemy.

Warzywa

W tym roku warzywa zajmują na talerzu miejsce mięsa. Przede wszystkim ma to wymiar ekonomiczny. Walczy się z marnowaniem mięsa, czyli bezcelowym zabijaniem zwierząt. Pojawia się coraz więcej barów wegańskich i wegetariańskich oraz ich niesamowicie smacznych pomysłów na przyrządzenie kulinarnej uczty. W tym roku modne są kotleciki, sałatki, nawet desery w wersji vege, a czasami z mięsnym połączeniem!

pixabay.com

Wodorosty i kurkuma

Nowy smak. Wodorosty w tym roku dodajemy do wszystkiego. Do zup, sosów, sałatek czy nawet koktajli. No i oczywiście do sałatek hawajskich poke.

Kurkuma jest tak samo trendy jak wodorosty. Dodajemy ją do zup i potraw mięsnych. Nie dość, że jest naturalnym barwnikiem, to wspomaga naszą wątrobę, dba o dobrą pracę mózgu i jest produktem antyrakotwórczym.

Kombucha

Kombucha (kombucza) jest to grzyb herbaciany, kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się napój pitny. To tylko jeden z fermentowanych produktów w tym roku. Modna jest też kiszona biała kapusta czy kmichi (koreańskie danie z fermentowanych warzyw).

No i na koniec: MANTRA KAŻDEGO TRENDY KUCHARZA

Hipermarkety są passe! Kupujemy tylko i wyłącznie na bazarkach, w małych sklepikach i na targach! Zdrowo, kolorowo i smacznie!

Udostępnij na  (25)Skomentuj